Καταγραφή των αρχείων μας

Μελίσσης Δημήτριος by

Συζητώντας πρόσφατα με τον αρχαιολόγο μας Νίκο Μερτζεμέκη σε μια συνάντησή μας, ο Νίκος ανάφερε για τα πολλά φωτογραφικά αρχεία και αντικείμενα που αφορούν την λαογραφική ιστορία της Συκιάς , τα οποία βρίσκονται μέσα στα παλιά σπίτια και κινδυνεύουν να χαθούν καθώς είτε εγκαταλείπονται είτε τα σπίτια πέφτουν.

Ο λαογραφικός και ιστορικός πλούτος αυτός θα ήταν κρίμα να χαθεί, είναι κομμάτι της ιστορίας μας .

Από τον Δήμο μας , είναι και δέσμευση του Δημάρχου Ιωάννη Τζίτζιου άλλωστε , προγραμματίζετε η δημιουργία ενός λαογραφικού μουσείου σε κάποιο κτήριο στη Συκιά, κάτι που κάνει επιτακτική την ανάγκη να προσπαθήσουμε να τα σώσουμε και να τα καταγράψουμε για αυτή τη μελλοντική χρήση.

Προσωπικά πιστεύω πως η συγκρότηση μιας ομάδας που θα προχωρούσε από σπίτι σε σπίτι με ένα φορητό scanner , ανοίγοντας τις πόρτες και ζητώντας από τις γιαγιάδες μας και τους παππούδες μας να τους αφήσουν να σκανάρουν επιτόπου καταρχάς τις παλιές φωτογραφίες που υπάρχουν σε κάθε σπίτι του χωριού μας, θα έσωζε ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο που κινδυνεύει να χαθεί  με το πέρασμα του χρόνου.

Για αυτό το σκοπό έχει τεθεί ως θέμα στην Εθελοντική Ομάδα Συκιάς και σε όποιο φορέα θέλει να βοηθήσει ,για την επόμενη συγκέντρωσή τους η συγκρότηση μικρών ομάδων ατόμων που θα επισκεφθούν τα σπίτια αυτά που έχουν παλιές φωτογραφίες και αρχεία από το παρελθόν και ιστορία της Συκιάς.

Επίσης όλοι εσείς που έχετε την δυνατότητα , μεμονωμένα μέσα από τα αρχεία της οικογένειάς σας , να αποθηκεύσετε σε ηλεκτρονική μορφή παλιές φωτογραφίες , μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε και να τα εκθέσουμε μελλοντικά στο Λαογραφικό μας Μουσείο.

 Όλα τα φωτογραφικά αρχεία που θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε , με την βοήθεια του Νίκου , θα ταξινομηθούν και αρχειοθετηθούν για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ιστορία των προγόνων μας στο μέλλον.

Αν σώσουμε το παρελθόν μας , θα ξέρουμε ποιοι ήμαστε στο μέλλον...

 

 

 

Subscribe to this RSS feed

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 9 guests και κανένα μέλος